Jakončič

V vinogradu

Vinograd je naš ponos, je naš obraz, je naša prva in največja skrb. Zavedamo se, da se dobra vina ne rojevajo v kleti, ampak v vinogradu. Pravzaprav v vinogradih.

Naš svet je gričevnat, terase sledijo mehkemu vijuganju pobočij. Nekatere lege so bolj izpostavljene jutranjemu, druge večernemu soncu. Nekje prihaja bolj do izraza severnik, drugod veter z juga. Še lapornata prst ni povsod enaka. Grozdje pridelujemo na več parcelah, kajti ustno izročilo naših prednikov nam je pomagalo, da smo ohranili in obnavljali vinograde. Grozdje s tem razvije najboljše rezultate ne glede na trenutno povpraševanje trga po posameznem tipu vina. Naložba je bila dolgotrajna, a danes opažamo, da se nam trud obrestuje, saj ima vsak tip vina svoj osebnostni značaj. Z naravo živimo, intenzivno jo spremljamo in se ji prilagajamo. Najbolj sončne lege so primerne za rebulo in rdeče sorte, sauvignon, sauvignon vert in chardonnay pa ohranijo prijetno svežino le, če jih že popoldan božajo sence. Razlike v nadmorski višini, čeprav ne velike, prav tako prispevajo k oblikovanju enkratnosti vsake posamezne lege.

LazneNaši najstarejši vinogradi štejejo že pol stoletja. Tam je rast umirjena, rodnost manjša, mineralnost večja. Vina teh vinogradov se časovno plemenitijo in dosegajo druge senzorične dimenzije. Običajno jih zorimo v podzemni kleti v lesenih posodah in na trg pridejo z zakasnitvijo. Poznana so pod imenom Carolina, ki poleg suhih mirnih sortnih vin in zvrsti vključujejo tudi sladko vino iz sušenega grozdja in penino. Naši novi vinogradi so dosegli polno rodnost in so primerni za sadna sveža vina mladostnega značaja, ki jih tržimo pod blagovno znamko Jakončič. Trse vzgajamo po sistemu enojnega Guyota, ki nam omogoča boljšo osvetlitev in enakomerno dozorevanje grozdja.

 

TrgatevTrgatev je bila in ostaja ključni trenutek letnega ciklusa. Le malo se je spremenilo v zadnjih desetletjih, mogoče celo stoletjih. Še vedno trgamo ročno, tako da vsak posamezni grozd pregledamo. Pazimo, da pride grozdje čim hitreje in nepoškodovano do kleti. To je trenutek, ko bi si želeli, da bi se čas ustavil. Od zgodnje pomladi si spremljal rast vinske trte, se veselil prvih poganjkov, trepetal ob misli na zmrzal, vdihoval nežen vonj cvetov, gledal jagode kako se polnijo in počasi menjajo barvo, prosil Boga, da bi bilo dovolj moče, toda brez toče, in sedaj, čez par ur, bodo ostali le še martinci. Misel na jesen živih barv razvedri obraz. V tem času bo tudi prvi mošt že postal vino. Potem pa lahko pade tudi sneg!